• logo
  • osnovna stranica
  • Тужилаштво Брчко дистрикта
    Босне и Херцеговине

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish

    Главни тужилац Тужилаштва Брчко дистрикта БИХ

    Glavni tužilac Zekerija Mujkanović

                                

     

    ПОЗДРАВНА РИЈЕЧ:

     

    Цијењене грађанке и грађани!

    Уважене кориснице и корисници!

     

          Интернетском страницом Тужилаштва Брчко дистрикта Босне и Херцеговине настојимо приближити јавности улогу и резултате рада овог тужилаштва, као важног дијела правосуђа, те тако допринијети јачању јавног повјерења у правосудну заједницу. Уз информације о организацији, надлежностима и мисији у осигурању и заштити демократског друштва путем владавине права, на овом сервису од 2005. године презентирамо информације о раду и фокусу нашег дјеловања у актуелном друштвеном контексту.

            С друге стране, у циљу пријема важних информација за извршавање тужилачких надлежности, као и приједлога, примједби и сугестија које могу додатно унаприједити наше резултате, снажно подржавамо двосмјерну комуникацију. Стога, континуирано развијамо и користимо бројне информационе платорме и комуникацијске алате, а уз традиционалне комуникацијске канале (штампа, РТВ и др), од 2020. године ставили смо у функцију и службену фацебоок страницу, постајући прво тужилаштво у земљи информативно присутно на друштвеним мрежама. Посвећени визији изврсности у свим сегментима рада, а тако и у јавној комуникацији, покренули смо и билтен „За видљивост правде“, информативну брошуру с тематским приступом, чије прво издање за 2023. г. управо наглашава сарадњу и комуникацију институција и грађана. 

          Правосуђе као систем који је успостављен да буде на услузи грађанима осигурањем праведног друштва, мора константно показивати ефикасност, учинковитост, јавну одговорност и нарочиту друштвену осјетљивост. Једино у таквом окружењу сваки члан заједнице може се осјећати сигурним, једнаким пред законом и уваженим пред институцијама, од којих с пуним правом очекује изврсност у раду и односу према повјереном јавном послу.

           Уз брзу и ефективну правду за коју се свакодневно досљедно залажемо, грађанке и грађани заслужују и пуну транспарентност уз коју ће се,  користећи лако доступне информације као вриједно јавно добро које припада свима, информирати и правилно критички односити спрам резултата институција. Стога, с визијом максимално отвореног приступа јавним информацијама, при којој су наше информационе платформе и процедуре широко доступни сервиси који правду чине видљивом, упућујем вам изразе најдубљег поштовања.

    ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ

                                                             ЗЕКЕРИЈА МУЈКАНОВИЋ

    Биографија 

     

    Рођен сам 16.12.1960. године у Маочи, Брчко дистрикт БиХ, гдје сам завршио Основну школу. Након завршене гимназије у Брчком, дипломирано сам на Правном факултету Универзитета у Сарајеву, 1984. године.

    Функцију главног тужиоца Тужилаштва Брчко дистрикта БиХ обављам од 01. априла 2001. године, а прије именовања на ову  дужност обављао сам сљедеће послове:

    -дужност судије и предсједника Опћинског суда у Брчком, привремено сједиште у Маочи,  од 1994. г.  до2001. г, а упоредо с тим,  од 1998. г. до 2001. године, обављао сам дужност судије Основног суда у Брчком,  у оквиру  мултиетнизације правосуђа тадашње општине Брчко (процес арбитраже);

     

    -послове  Инспектора криминалистичке полиције МУП-а Републике БиХ, СЈБ Брчко, Горњи Рахић,од 1992. г. до 1994. године;

     

    -послове правника-приправника, правника, те Шефа службе општих послова у УНИС-у,  РО “Тесла” Брчко,  од 1985. г. до 1992. године.

     

     

    По функцији коју обаваљам члан сам Правосудне комисије Брчко дистрикта БиХ, а у периоду од 2010. г. до 2011. г. обнашао сам функцију потпредсједника ове правосудне институције.

    Функцију члана Високог судског и тужилачког вијећа Босне и Херцеговине  обнашао сам у периоду  од 2002. г. до 2004. г.  иод  2005. до  2009. године.За вријеме другог мандата члана Вијећа,вршио сам и функцију потпредсједника Вијећа, у  периоду од двије године.

     

     

     

     

     

    • 1 - 1 / 1
    • 1