• logo
  • osnovna stranica
  • Кантонално тужилаштво Тузланског кантона

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish

    В.д. главни кантонални тужилац

    03.06.2024.

    Ријеч в.д. главног кантоналног тужиоца

    Поштовани посјетиоци,

    Добро дошли на wеб страницу Кантоналног тужилаштва тузланског кантона.

    У циљу благовременог информисања јавности о активностима овог тужилаштва, што је и један од стратешких циљева програма рада главног кантоналног тужиоца, поштујући право грађана на доступност релевантних информација, али и прописе о форми и начину објављивања информација, оваквим савременим начином комуникације, жеља нам је јачати повјерење јавности у рад овог тужилаштва, транспарентност и међусобно разумијевање.

    Овом приликом, вас упознајемо и са стратешким циљевима у раду овог тужилаштва у наредном мандатном периоду главног кантоналног тужиоца, а који се огледају кроз:  

    - Интензивирање активности на откривању и гоњењу учинилаца кривичних дјела организованог криминала и корупције, као и свих других видова криминал

    - Побољшању квантитета и квалитета финансијских истрага

    - Институционално и кадровско реструктуирање рада тужилаштва

    - Јачање сарадње са агенцијама за провођење закона и осигурање континуиране едукације полицијских службеника од стране тужилаца

    - Унапређење благовременог информисања јавности и јачању повјерења у рад овог тужилаштва.

    Такође, на располагању смо вам за све сугестије и конструктивне приједлоге у вези садржаја наше wеб странице, с циљем што квалитетнијег информисања јавности.


    БИОГРАФИЈА


    Ведран Алиџановић рођен је 01.11.1983. године у Тузли.

     

    Основну школу завршио је 1998. године у Тузли, а гимназију „Меша Селимовић“ такође у Тузли 2002. године. Исте године уписао је Правни факултет Универзитета у Сарајеву, на којем је дипломирао 2007. године. Након дипломирања и обављеног приправничког стажа, правосудни испит положио је 2009. године.


    Одлуком Високог судског и тужилачког вијећа БиХ, 2010. године именован је на позицију стручног сарадника Опћинског суда у Грачаници, на којој позицији је радио три године. У том периоду је у организацији Центра за едукацију судија и тужилаца ФБиХ, завршио трогодишњу почетну обуку за судије и тужиоце.


    Одлуком Високог судског и тужилачког вијећа БиХ Ведран Алиџановић је 2013. године именован на позицију кантоналног тужиоца Кантоналног тужилаштва Тузланског кантона и радио је уОдјелу за борбу против организованог и привредног криминала и корупције.


    Учествовао је на већем броју савјетовања из кривично правне области у земљи и иностранству, а  2010. године уписао је постдипломски студиј на Катедри кривичног права, Правног факултета Универзитета у Сарајеву, гдје је 11.01.2016. године одбранио магистарски рад на тему „Скраћени кривични поступци“ и стекао звање магистра правних наука.


    Током 2016. године, објавио је два рада и то: „Начини откривања и вођења истраге код кривичних дјела организованог криминала и корупције“ у часопису Право и правда у оквиру XВ. Савјетовања из кривично правне области у Неуму, на коју тему је одржао и предавање, као и прегледни научни рад у часопису Зборник правног факултета у Тузли под називом „Скраћени кривични поступци у праву Босне и Херцеговине, Италије и Њемачке.


    Такођер, коаутор је прегледног научног рада под називом „ Споразум о признању крицвице- процесни и практични студији случаја“ у часопису „Криминалистичке теме“ Факултета за криминалистику, криминологију и сигурносне студије Универзитета у Сарајеву, као и коаутор у изради „Приручника за тужиоце за процесуирање предмета насиља у породици“ у организацији Атланске иницијативе и ДАЦАФ-а.


    Ангажован је и као стални едукатор Центра за едукацију судија и тужилаца у оквиру програма почетне обуке за судије и тужиоце.


    Такође,  посједује Цертификат за поступање у предметима у вези са Законом о заштити и поступању са дјецом и малољетницима у кривичном поступку, те је завршио обуку ЦЕЛЛ Института у Прагу и обуку едукатора за „Онлине едукације“ у организацији Вијећа Европе. За ангажман у пројекту ИЦИТАП-а и ОПДАТ-а у обуци полицијских службеника у процесуирању кривичних дијела „Насиља у породици“ добио је захвалницу Америчке амбасаде у Сарајеву. Након успјешно завршене обуке едукатора на енглеском језику, а који се односио на вјештине предавања и поступања са електронским доказима, добио је цертификат „Специалисед Јудициал Траининг оф Траинерс он Траининг Скиллс“ Пројецт оф тхе Еуропеан Унион анд тхе Цоунцил оф Еуропе. Учествовао је на радионици Триал Адвоцацy Скиллс Wорксхоп Соутх у организацији Цалифорниа Дистрицт Атторнеyс Ассоциатион у Сједињеним Америчким Државама, а такође је завршио трогодишњи програм индивидуализиране обуке за тужиоце за рад на предметима корупције и организованог криминала 2012-2024, у организацији УСАИД-а.


    Докторанд је Правног факултета Универзитета у Сарајеву, гдје му је одлуком Сената Универзитета у Сарајеву, одобрена израда докторске дисертације на тему „ Начело опортунитета кривичног гоњења у законодавству и пракси у Босни и Херцеговини“.

    Ведран Алиџановић је ожењен и отац је  једног дјетета.


     

    Тузла, 03.06.2024. године

    Мр. сц. Ведран Алиџановић

     

    4737 ПРЕГЛЕДА
    Ведран Алиџановић
    • 1 - 1 / 1
    • 1